29.9.2010

Eläinkuvaylijäämä / muista ainakin

etten ole tavannut kansaa, joka olisi auttavaisempi tai ystävällisempi matkalaista kohtaan 

ne yhden liiran maissit! 

"hey girls... hey spice-girls!"

"i'm just looking" ~ "well, i'm just selling"
että siellä on kumman paljon lenkkuja ja kääpiöistäkin löytyy (tulinpa huomanneeksi, ja miettineeksi: mitä meillä täällä on? roikkuluomia? väistäviä katseita? kännykkää piteleviä käsiä?)

ne karkit ja pähkinät!

hunnutetut naiset, väri-ilohuivit, mustat kokoburkhat, minkälaiset kengät vilkkuvat kokopitkien takkien alta, monenlaiset materiaalit ja miten niistä valo taittuu

että kauniin shakkilaudan oisin saanut 20TL, mutta rahat oli jo loppu.
että Istanbul on kissojen kaupunki

että se on helppo kaupunki
ja valtava, eksoottinen, monikasvoinen, upottava, turvallinen, edullinenkin, kuvauksellinen

ja se tunne, joka ei herää aina: sellainen kaupunki, minne minun on vielä palattava.

28.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; tiistai 21.9


Viimeinen ilta Istanbulissa oli yhtä suloisen sekopäinen kuin sitä edeltänytkin.

Tämä olisi hyvä väite kuutamolla-leikkiin: "olen saanut itämaisen maton lahjaksi turkkilaiselta tosi-tv-voittajalta" ja tämä kans: "minua on pyydetty vastaanottamaan tarjous purjehtia Maltan ympäri". 

Vale voisi sitten olla vaikka: "en yhtään pidä Istanbulista." 

27.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; maanantai 20.9

Eilisestä kehkeytyi yllättäen ihan pöhkö seikkailu. Ihan pöpi, pönttö, pöhkö.

Avainsanoja:
Hasan,
  paikallinen BB-tähti ja unelmien poikamies
  (ei kuulema valinnutkaan ketään niistä naisista)
  ottoman-suku
  lyhytelokuva ja
  teoillaan oleva koko pitkä pätkä
  tuntuu olevan tunnettu naama näillä kulmilla
Jonas ~ Ali, 
  26m pitkä huvijahti
  jolla purjehtii ei työkseen vaan huvikseen
  rahaa
  aston martin
  clint eastwood
  kaksi tiikerinsukuista kissaa ja käärme
  tuntuu olevan kuunneltu suu näillä kulmilla

"We look at life from very different viewpoints - it's an great opportunity to get to share them with new friends, isn't it?" It is. Koko illan ja aamusta asti olemme nauraneet naamamme kipeiksi tälle älyttömyydelle. Että mitä helevettiä! Etsimme illallista, tapasimme kaksi hauskaa miestä, tahtoivat näyttää jonkun paikan, päätimme tohtia lähteä matkaan, ajoimme taksilla komeimpaan panoramaravintolaan, kertoivat siinä vähän itsestään, heh, ja me hauskuutimme heitä moskeijatoilailuilla, varattomuudella, kulttuurieroilla. Meillä oli hauskaa. Iloisin elein puhuimme isoista asioista pikkutunneille asti ja osuutemme laskusta maksoimme itse, se oli kyllä hieno juttu.

Ajattelen, että jos tämä reissu ei kohta lopu: se saa jatkua.
Maha on sekaisin. Toivottavasti ei nyt se A-hepatiitti, jonka rokotteen jätin kiireessä ja piheyksissäni ottamatta. Edessä vielä viimeinen ilta tässä kaupungissa. Rahaa on jäljellä 3.5TL, siitä 3 menee huomenna ratikoihin, että pääsen lentämään kylmään pohjolaan.

26.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; sunnuntai 19.9

Ihana olla meillä tässä! Maha toimii, elo maittaa, naurattaa. Tänään ehkä vielä maustebasaari tai mitä nyt sattuu vastaan tulemaan.

25.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; lauantai 18.9

Bussissa E139A matkalla Ûsküdarista Sileen. Paikalliset puistaa päätään, sanoo "brrrr, cold!" mutta me halutaan itse kokea kuinka kylmä. Istanbulissa 28 ja aurinkoista. Hellemekko hikoaa. 

- - -
Sile! Ihana! Edessäni aukeaa nyt turkoosi (Musta-) meri. Pienet linnut hyppivät simpukankuorisella, kuumalla hiekalla ja jostain kaikaa rukouskutsu merkiksi maantieteestä. Join ison oluen ja on suloisesti rento olo. Anne nukkuu, lapset snorklaa, uumalla on jo rajat. Että brrrr you, Turkish people! Ovat muuten ystävällisintä, auttavaisinta ja kohteliainta kansaa ikinä.

- - -

Tinkasin nahkalaukun auringonlaskun aikaan. Saatiin kyyti takaisin bussille sen rantaravintolan omistajalta, jonkunlainen audimies. Turkissa kyllä uskaltaa, todettiin. Ei huolinut rahaa, mutta antoi korttinsa ja sanoi "Finland calling! It's Maijja!"

Bussiliput 14TL meno-paluu.

24.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; perjantai 17.9

Käytiin hamamissa. Valitsimme sen, joka oli autenttisin, halvin ja Aasian puolella; ei turisteja meidän lisäksemme. Paikalla oli yksi englanninkielentaitoinen asiakas. "So you guys really want her to scrub the crap out of you and you think you'll like it?" se kysyi. "Yep" me vastasimme. 28 TL.

Hamam oli kiehtova. Keskiaikaisen rakennuksen sydämenä lämmin, kosteailmainen tila, josta erkaantui pieniä pesäsiä. Niissä oli marmoriset altaat, joista meidän elekielellä käskettiin loiskia vettä päällemme. Oli myös kiukaaton sauna, jossa makoilimme aikamme kuluksi. Hetkeen ei tapahtunut yhtään mitään.

Huoneen keskellä oli marmorinen koroke, jonne täti minut käskytti muiden pestävien naisten joukkoon makaamaan. Marmori oli lämmintä ja siinä oli ihana lojua. Sitten alkoi hervoton kuuraus. Selkäpuolen hingattuaan täti läimäisi pakaralle ja näytti käsillään: käänny. Koko ala kuorittiin. Täytyy myöntää: olin tosi likainen, hämmentävä määrä möhnää ja nukkaa, jota turkinkielistä käskytystä jotenkin tulkittuani kävin yhdessä pesäsessä huuhtomassa pois ennen saippuointia.

Saippua vaahtosi ja tuoksui hyvälle. Olisi ollut suloista vaipua uneen, mutta hamamissa kaikui kovasti ja peseminen oli - vaikkakin äärettömän rentouttavaa - aika kovakouraista. Lopuksi saippuainen iho hierottiin kauttaaltaan, kasvot ja päänahkakin. Ja sitten, yhtäkkiä, niskaan tuli vadillinen viileää vettä. Pesu oli ohi, mutta lojuimme pehmeässä olossa vielä jonkun aikaa. Ulkona odotti lämmin ilta, jumalattoman kaunis auringonlasku.

Olenko koskaan ollut näin puhdas?

- -
Ennen hamamiin menoa paukkasimme pyyhkeet kainalossa, polvet, olkapäät ja ties mitkä radikaalit ruumiinosat paljaana, rukouskutsun saattelemina muurien ympäröimään pihaan, kohti rakennusta, jossa vaarit sanoivat "hus, hus!" ja me vastasimme inttäen "hamam! hamam!". Ei auttanut kuin häipyä, ja ulkopuolella todeta: me tosiaan yritimme väärään rakennukseen oikealla kadulla.
Yritimme päästä moskeijaan pesulle. Rukoushetken aikana.

Otteita matkapäiväkirjasta; torstai 16.9

                      "Hello! Say hello!"

"May I take your picture?"    

"Where are you from?"

"I like your hair"                                            

"I would like to show you something..."

"Pop into my shop?"

"I love you!"

                   "You can stop looking; here I am."


Lempparini on "beautiful face", joka ei ollut helppo-heikin opittu hokema, vaan kadunmieheltä ja kuin ääneksi karannut ajatus.

Grand bazaar on vähän ahdistava, mutta sen ympärille leviää kiintoisa sokkelo, johon ahnaasti eksyimme. Kaikenlaista. Ostin pitsisukat, harakkamaisen höyhensysteemin, sinisiä tupsuja uuteen takkiin laitettavaksi, mitä vielä. Teetä ja pähkinöitä. Täällä on paljoa paljon, matemaattinen katseeni näkee kiinnostavia toistoja kaikkialla.

Nyt jos koskaan pitäisi ostaa matto.

23.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; keskiviikko 15.9

Tykkään jo nyt Turkista! Täällä tuoksuu. Ikkuna on auki kadulle, sieltä kuuluu tööttäyksiä, turkkipoppia, pölinää ja jonkun kärryn tai muun vastaavan kolinaa. On jotenkin rikasta.

Hedelmätorilta vähän viinirypäleitä ja rupattelua turkkilaisille.
Malttakaahan kun saan kuvat ja sanat järjestykseen!

14.9.2010

Bella ciao, ciao, ciao!

Posti toi kirjeen, joka oli pullollaan kaikenlaista musiikkia terveisinä mausoleumista: mieheltä, joka isännöi viime keväistä Milanon matkaamme. Uuden musiikin saaminen kuulostaa aika vaatimattomalta nautinnolta, mutta sitä se ei ole, vaan voimakas ilo. Mukana oli tämä, tämä, tämäkin!

Ompelin eilen uuden takin, se on suloinen, mutta ei siitä vielä enempää. Nyt vietän hetken valokuvissa, muistellen Pohjois-Italiaa ja teen sen uuniperunaa syöden. Tänään tuntuu kuin Italia olisi ollut täynnä ihmisiä. Niiden ilmeitä, liikkeitä ja eloisaa puhetta. Tänään ei haittaa ajatus moisesta! Tänään on hyvä päivä.

- - - 
Aamulla, kun monet teistä vielä nukkuvat, minä lennän tämän maan poikki ja aina Istanbuliin asti. Mausteinen, mystinen, moninainen itä ja minä. Uusi takki saa jäädä kotiin; en taida tarvita sitä vielä viikkoon.

Heippa kaikki! Menkää nyt heti mehtähän ja poimikaa marijoja!

10.9.2010

Menin metsään ja tein luudan

Ja poimin puolukoita, karpaloita ja hyvää mieltä. Löysin oman pienen suon.

Olen ollut paljon pihalla, parvekkeella (siellä luudin kuin mikäkin), paikoissa jossa näkyy miten maisema vaihtaa vaatteitaan, kartanolla. Niin meilläpäin sanotaan ulkotiloja: "vie matot kartanolle" tai "painu kartanolle!" Olen painunut.

Olen yhtäkkiä alkanut kuunnella Red Hot Chili Peppersiä autossa.

5.9.2010

Siivosta

Kotiutuminen, se on kaunis sana. Sitä täällä.

Olen aika järjestelmällinen. Oikeastaan tosi, en aika. Jotenkin sen myöntäminen on vähän noloa, aivan kuin tekisi mieli väittää nauttivansa boheemista rempallaan olosta. Ja nautinkin!, mutta en omaisuuteni suhteen. Olen yleensä tietoinen mikä on missäkin ja missä on mikäkin. On oudosti vaikea olla, jos joku on - tai jos joku joskus olisi - hukassa. Kaupunkilehden kolumnin kirjoittaja ehdotti, että sukupuolitestit voitaisiin korvata kysymyksellä "oletko koskaan tuntenut huonoa omaatuntoa siitä, että komerot kotonasi ovat epäjärjestyksessä?" Ne, jotka vastaavat myöntävästi, ovat naisia. Minäkin olisin, jos ne joskus olisi.

En pidä asioiden tai ilmiöiden nimeämisestä ("homing", "taidekuva", "sisustusesine"), mutta pidän kulmalukkokansioiden ja pahvilaatikoiden etikoinnista. "Kirjeitä", "luonnoksia", "talvivaatteet", "säilytetään". Kerran laitoin jääkaappiinkin pienet dymotukset kertomaan munien ja muiden paikat. Että en tosiaan ole aika, vaan ihan perkeleellisen järjestelmällinen. Rakastan militanttia vaatekaappia ja sitä, että samanlaiset kupit ovat rivissä kuin sotapojat. En silti ole täsmällisen siisti, sitä en tarkoita. Pöly ei häiritse niinkään, kuin epäjärjestys nurkissani. Toissaviikolla pääsi itku, kun avasin yhden yläkaapin ja siellä olikin muuta, kuin luulin. Se oli niin lamaannuttavaa. 

Kirjoitin taannoin listan (voi, niitä kans palvon kuin siistejä sukkalaatikoita!) otsikolla "asiat, jotka omistan". Sain siitä nautintoa. Seuraavaksi aion koodata listaan erivärisin alleviivauksin omistussuhteiden prioriteetin. Vaikkapa "haluan omistaa jatkossakin", "yhdentekevät" ja "luovuttavissa". Kirjasissa toteutan järjestelmällisyyshirmuani myös. On päiväkirja, reissupäiväkirja, juoksupäiväkirja, muistikirjapäiväkirja ja tietenkin kalenteri monikerroksisine merkistöineen; en mielelläni kirjoita väärään kirjaan.

Kuuntelen nyt Jill Barberia. On mukava olla. Mulla on siisti koti ja ajatukset ihanasti rempallaan.

3.9.2010

Jos vain selkääni siivet saisin!


Olen pakannut omat pikku tavarani omaan pikku autooni, jonka aion nyt ajaa halki humisevan huomenen, läpi loivien laaksojen ja yli ylväiden metsätaipaileiden omaan pikku kotiini. Minulla on tässä oma pieni elämä, se on tosi söpöä.
 
On tosi söpö ja pystyvä olo.