24.9.2010

Otteita matkapäiväkirjasta; perjantai 17.9

Käytiin hamamissa. Valitsimme sen, joka oli autenttisin, halvin ja Aasian puolella; ei turisteja meidän lisäksemme. Paikalla oli yksi englanninkielentaitoinen asiakas. "So you guys really want her to scrub the crap out of you and you think you'll like it?" se kysyi. "Yep" me vastasimme. 28 TL.

Hamam oli kiehtova. Keskiaikaisen rakennuksen sydämenä lämmin, kosteailmainen tila, josta erkaantui pieniä pesäsiä. Niissä oli marmoriset altaat, joista meidän elekielellä käskettiin loiskia vettä päällemme. Oli myös kiukaaton sauna, jossa makoilimme aikamme kuluksi. Hetkeen ei tapahtunut yhtään mitään.

Huoneen keskellä oli marmorinen koroke, jonne täti minut käskytti muiden pestävien naisten joukkoon makaamaan. Marmori oli lämmintä ja siinä oli ihana lojua. Sitten alkoi hervoton kuuraus. Selkäpuolen hingattuaan täti läimäisi pakaralle ja näytti käsillään: käänny. Koko ala kuorittiin. Täytyy myöntää: olin tosi likainen, hämmentävä määrä möhnää ja nukkaa, jota turkinkielistä käskytystä jotenkin tulkittuani kävin yhdessä pesäsessä huuhtomassa pois ennen saippuointia.

Saippua vaahtosi ja tuoksui hyvälle. Olisi ollut suloista vaipua uneen, mutta hamamissa kaikui kovasti ja peseminen oli - vaikkakin äärettömän rentouttavaa - aika kovakouraista. Lopuksi saippuainen iho hierottiin kauttaaltaan, kasvot ja päänahkakin. Ja sitten, yhtäkkiä, niskaan tuli vadillinen viileää vettä. Pesu oli ohi, mutta lojuimme pehmeässä olossa vielä jonkun aikaa. Ulkona odotti lämmin ilta, jumalattoman kaunis auringonlasku.

Olenko koskaan ollut näin puhdas?

- -
Ennen hamamiin menoa paukkasimme pyyhkeet kainalossa, polvet, olkapäät ja ties mitkä radikaalit ruumiinosat paljaana, rukouskutsun saattelemina muurien ympäröimään pihaan, kohti rakennusta, jossa vaarit sanoivat "hus, hus!" ja me vastasimme inttäen "hamam! hamam!". Ei auttanut kuin häipyä, ja ulkopuolella todeta: me tosiaan yritimme väärään rakennukseen oikealla kadulla.
Yritimme päästä moskeijaan pesulle. Rukoushetken aikana.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet onnistunut saamaan hienoja kuvia, ihan todella hienoja.
Kerrot niin elävästi nämä hammam ja hus hus -jutut, muikeaa ollut varmaan siellä mummujen väänneltävänä.

Mutta kerro jo se yksi juttu...!

maijja kirjoitti...

Voi hätähousu! Ei ollut serkkusi, ei sulttaani, ei. Se kohtaaminen tapahtui vasta maanantaina! Kerron sen kyllä, ja ennakkoon voin sanoa, että siitä kirjoitin muistiin että on ollut "pöhkö-pönttö-pöpi" päivä tms. :D

Kiitos, minäkin olen ihan hämmentävän tyytyväinen kuviini tältä reissulta. Lähdin vahingossa väärän objektiivin kanssa, kaiken lisäksi. Väärän siinä mielessä, että k.o. kakkulassa ei tahdo automaattitarkennus toimia.

b. viuluntarkastaja kirjoitti...

Tämähän on aivan mainiota. Sä oot aivan mainio. Matkavaihtoehtolistalle ilmestyi tänään näiden myötä myös Turkki.

Liivia kirjoitti...

Näitä on niin kiva katsella! Hienoja kuvia.

Ja minäkin tahdon hammamiin.!

Anonyymi kirjoitti...

Jaa no nyt kun tiedän koska se tulee niin kyllä mää kestän!

maijja kirjoitti...

b. viuluntarkastaja; Turkki on mainio maa! Tai ainakin Istanbul ja ympäristö. Kiitos, säähän se mainio olet.

Liivia; kaunis kiitos! Tuossa jo sanoinkin, että olen itsekin ihan tyytyväinen saldoon. Maltoin olla harkitsevainen, jotenkin, enkä toisaalta välittänyt maneereistani... just tuo matemaattisuus.

piilomaja; :-)