24.2.2010

välipysäkillä


Pohdintoja Luleå-Haparanda-Tornio-Kemi:
- että on kaunista
- saispa suomestakin tummasuklaista bountya
- rovaniemi on paras kirppiskaupunki
- ihminen on tullut eläinten maille
- että ikeaankin meni alle 10 euroa
- työ tekijäänsä kiittää
- että tarkeneekö täälä (ulkona -25, lumihotellissa -5)
- tarkenihan sielä! ja uniaki!
Pian on edessä toinen pieni reissu ja suuria kuutioita lunta: on taas aika tarttua petkeleeseen ja talttaan. Silti mieleen palaa vielä se, että on tosiaan ensin tehty tiet ja sitten vielä pystytetty aidat, joiden takana kyselemättä kahteen laumaan jaetut eläimet polkee polkujaan uusille reiteille. On pieniä käteviä portteja, kyllin helppoja moottorikelkoille mutta riittävän vaikeita hirville. Kyllä minä ymmärrän niiden tarkoitusperät, juu, joo, juu, mutta ennen en ole nähnyt reunoja seuraavia raskaita polkuja. Tuntui pahalta katsoa jälkiä. Rusakot, ketut, hirvet - - eläimet kulkee verkon viertä,  metsässä.

11 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Pysäyttävä kirjoitus.

Minä ajattelen niin, että verkot ovat eläinten turvaksi, ei ihmisten. Etteivät raukat eksyisi liikenteen sekaan, autojen tapettaviksi.

Olina kirjoitti...

Ehkä hieman pelottaisi nukkua lumihotellissa. Vaan mahtoi olla mahtava kokemus!

Jotenkin se on ihmisluontoa: minäpä rakennan tien tähän, väistäkööt muut. Ja jos eivät väistä, niin sitten Karpo puhuu hirvistä "maanteiden tappajina".

Ulla kirjoitti...

Unenomaisia kuvia. Aika pysäyttävä tuo kuvauksesi aidan viertä kulkevista eläimistä. Haaparannasta tulee mieleen kesälomat Tornionjokilaaksossa, ja kovasti odotetut retken Ruotsin puolelle (pienenä ostettiin aina kengännauhalakua).

Hilja kirjoitti...

Tuollanen muakin niin harmittaa, hirvetkin esimerkiksi on tuhansia vuosia kulkeneet omia reittejään ja sit yhtäkkiä siihen vedetään tie ja niiden pitäiskin oppia kulkemaan muualta.

(Aiheeseen liittyen Lasse Kylänpään Tie vie-kirja on hieno, mut ihan hirmuisen karu ja ahdistava tarina Helsingin ja Turun välisen moottoritien rakentamisesta eläimen kannalta katsottuna. Suosittelen.)

Sanna kirjoitti...

Tuli melkein itku kurkkuun tästä.

Jos Rovaniemi on kerta paras kirppiskaupunki, niin sitte loppukevväästä ko mulla on vappaata, tuun käymään ja viet minut niille kirppiksille? Ja siihen johonki jännään mummun kauppaan?

maijja kirjoitti...

Ilona; hmm, totta. Mutta minulla tuli se huoli, että jos jäi paras kaveri, äiti, isä tai poikashirvi väärälle puolelle verkkoa? Tai tuttu metsänpala, jos just silloin sattui olemaan retkellä kauempana?

Olina; oli hieno kokemus! Tämä oli jo mun toinen kertani iglussa, ja toinen kerta toden sanoi - oli paljon miellyttävämpää kuin aiemmin.

Ulla; Haaparannasta saa/sai paljon kaikenlaista mitä ei kotoa tahdo löytyä! Vaikkapa suklaatupakkia.

Hilja; Kiitos kirjavinkkauksesta! Kirjoitan nimen ylös, pitää kirjastokäynnillä etsiä hyppysiin.

Sanna; tervetuloa :) Vien sinut kirppiksille, mummun kauppaan, kaikkialle ja kahvilassa tarjoan gradu-sumpit! Diili?

Anniina kirjoitti...

Minua myös ahdistaa se, miten ihminen ei edes yritä sopeutua ympäristöönsä, vaan jyllää eteenpäin ajatellen että vuori tulee Muhammedin luo (olipahan vertaus, huoh!).

Ootko nähnyt Avatarin? Tuntuu, että sen jälkeen aihe on ollut pinnalla, ja monien mielessä.

maijja kirjoitti...

Anniina; En ole nähnyt Avatarta / Avataria (miten se edes sanotaan?), ei ole oikeastaan käynyt mielessäkään. Hmm, pitäisi ehkä. Suositteletko?

Anniina kirjoitti...

nooooooo, olihan se hienon näkönen. Aika ennalta-arvattava, mutta siinä tosiaan pyöritellään tuota teemaa. Jos ei ole hirmu kyyninen niin viihtyy varmaan :)

Kirjailijatar kirjoitti...

Olipa jännä tuo viiminen kuva. Ja paljon ajatuksia, jotka laittoivat ajatukset liikkeelle. Ihminen on tosiaan tullut eläinten maille. Ja on ihme, jos Ikeaan menee vain alle kymppi. Ja Rovaniemen kirppareilla en ole ikinä käynyt ja miksi en.

maijja kirjoitti...

Anniina; pelkään olevani liian kyyninen tuommoisten elokuvien suhteen... mutta kyllä nyt sait kipinän heräämään. Viimeistään sitten, kun se tulee telkkarista :P

Kirjailijatar; niin, alle kymppi vaikka harvoin pääsee tarjontaa läpi lahmimaan. Eihän ne billyt ja bennot miksikään muutu. Lähde käymään Rovaniemellä, jo kirppistenkin tähden. Ja sikskin, että saan keittää pannullisen teetä ja turista :)