4.4.2010

Kokolla


Sumun sammuttamassa illassa pohjalaiset harjoittivat perinteisiä riittejään. Taas pysyy poissa pahanlaiset: on kipinöin karkoitettu kiusahenget, savulla säikytetty ja vitsottu vihulaiset. Ei tartu takkeihin turhat murheet - vähän vain savun hajua.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan outo ja uusi juttu mulle tällainen kokkoperinne. Ei täällä meillä vaan! Vaikka hienoltahan nuo kokot näyttäisi varmasti näilläkin lakeuksilla pimeän aikaan eikä pahanlaisten karkoituskaan olisi pahitteeksi.

maijja kirjoitti...

Hanna; se on meillä täällä (keski)pohjanmaalla elävä ja vanha pakanallinen perinne. Minä se sitten taas en ymmärrä juhannuskokkoja...!

Merja kirjoitti...

Komeet tulet!

Jokohan noilla lumetkin lähtis?

nirunaru kirjoitti...

Toivoinkin, että laitat kuvia kokosta. Niitä kaipaan pohjanmaalta asuessani nyt täällä p-karjalassa, ja lauantain trulleja. Hyvää pääsiäistä sinulle.

Kirjailijatar kirjoitti...

Minullekin tämä pohjalaisten perinne on ihan outo. Tai ei outo niin, ettenkö siitä tietäisi. En vain ole koskaan ollut pääsiäisenä kokoilla. Mutta komeat on kokot! Ja hyvä, että vihulaiset on karkotettu.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kokkokuvia, mutta eikös kokkoja polteta juhannuksena, ainaskin meillä päin!!!!Perinteet on niin erilaisia eri puolella kotomaata.

Stanna kirjoitti...

Komeat on kuvat. Pääsiäiskokon poltto on itselle niin itsestäänselvyys että unohtaa ihan kuinka pienen alueen juttu se lopulta onkaan. Ehdottomasti komeaa katsottavaa pimeässä kevätyössä. Jotenkin aina ajatellut että eihän se juhannuskokko näytä miltään valoisana kesäyönä.

maijja kirjoitti...

Merja; jo joutaisivat mennä!

nirunaru; kiitos ja mukavaa kevättä sinne pohojoskarjalahan!

Kirjailijatar; monelle se tuntuu olevan ihan uutta tietoa, sitten äimistelevät ja pitää selitellä. Minusta se on jotenkin loogista, kun taas juhannuskokkoa en oikein käsitä (jonkun pitäisi kertoa siitä mulle).

Anonyymi; Näin se menee! Tämä lienee lähinnä keskipohjalainen tapa, mutta myös etelä- ja pohjoispohjanmaalla vireä perinne.

Stanna: kiitos! Itsestään selvyys tosiaan, samoin kuin lauantaina trullaaminen. Mietin just, että mitä ihmiset muualla oikeastaan tekee pääsiäislauantaina? Siis miten vietetään pääsiäistä, ellei trullaten ja kokkoillen?

Anonyymi kirjoitti...

Vain kuullut, en koskaan kokenut tätä.
Vaikuttaa komeelta touhulta.

Anonyymi kirjoitti...

Misä oli kokko?

a n n e kirjoitti...

Voi. Nyt vasta kerkesin kokkokuvatkn katsella ja aah, ikävä noita kokkopääsiäisiä ja pääsiäiskokkoja! Millon lie viimeks käynyt kokolla...Tai edes viettänyt pääisäistä niinkuin aikoinaan.

Toissa kesänä tutustuin ekaa kertaa juhannuskokkoon. Olihan sekin ihan mukava ja vaikuttava juttu, mutta en osais kuvitella sitä tuolla meidän hiekoilla näkevän..

Näistä perinteistä ihmetyttää myös trullijuttu, täällä muualla kun trullit kuljeksii jo palmusunnuntaina. Lankalauantai-iltana kun satuin pienen trullin näkemään kaupassa ihan ilahduin ja olin jo menossa juttelemaan kunnes he kerkesivät ensin ja osottauduttiin tutuiksi - hekin siis sieltä pohojanmaan kotikaupungista. Voi kun itekin voisi vielä maalailla pilkut poskille, pukea ruutuhuivit harteille ja pajunkissat koristella jaettavaksi... :)